Luomupuuvilla

Puuvilla on kevyttä ja pehmeää materiaalia, joka hengittää. Täydellinen valinta muun muassa alushousuihin, t-paitoihin ja sukkiin. Mutta valitettavasti puuvilla on myös ympäristön kuluttaja.

Puuvilla vaatii kasvaakseen paljon pohjavettä, lannoitteita ja torjunta-aineita, ja materiaalien, jotka eivät ole puuvillaa, osuus maailmanlaajuisesta torjunta-aineiden ja torjunta-aineiden kulutuksesta on vain noin 25 %. Toisin sanoen puuvilla on huono uutinen ihmisille, eläimille ja ympäristölle, ja on aika etsiä parempi vaihtoehto.

Tässä kohtaa luomupuuvilla astuu kuvaan.‌ Luomuviljely tapahtuu ilman haitallisia torjunta-aineita tai lannoitteita, se käyttää vähemmän pohjavettä ja on yleensä ympäristö- ja viljelijäystävällisempi. Miksei kaikki puuvillavaatteet ole sitten luomupuuvillaa? Lyhyesti sanottuna se on kalliimpaa (ja lopullinen myyntihinta kaupassa nousee), ja sitä voi olla vaikea saada tarpeeksi. Työskentelemme asian parissa, ja onneksi luomupuuvillaa on markkinoilla yhä enemmän.

Miesten collegevaatteet
  • Luomupuuvillan viljelyyn ei käytetä myrkyllisiä torjunta-aineita, jotka voivat vahingoittaa ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä.‌
  • Painopisteenä on pohjaveden säästäminen ja maaperän suojeleminen (ehkäisee köyhtymistä ja kuivuutta) muun muassa viljelykierron, kompostoimisen ja luonnollisten lahoprosessien avulla, jolloin maaperä ei altistu haitallisille kemikaaleille.‌
  • Kokonaisvaltaisesti ympäristön kannalta parempi.

GOTS-sertifikaatti

GOTS tulee sanoista Global Organic Textile Standard ja on kansainvälisesti tunnettu standardi luomutekstiileille. GOTS-merkki takaa, että ainakin 70% lopputuotteen materiaalista on luomua.

Black Horse on valinnut GOTS:n, koska sen vaatimukset koskevat kaikkia tuotantoprosessin vaiheita, ei vain raaka-aineita. GOTS-sertifiointi edellyttää koko tuotantoprosessin hyväksymistä ekologisesta raaka-ainetuotannosta valmiiseen tuotteeseen. Kaikkien toimittajien ja alihankkijoiden on oltava sertifioituja, ja ympäristövaatimusten ohella jokaisen tuotantovaiheen tulee täyttää myös viljelijöitä ja työntekijöitä suojaavat sosiaaliset määräykset.

GOTS-sertifioitu luomupuuvilla on parempi valinta muun muassa siksi, että:

  • Tuotannossa käytetään kymmenen kertaa vähemmän vettä kuin tavallisen puuvillan tuotannossa.
  • Ihmisille, eläimille ja ympäristölle haitallisten kemikaalien käyttö on kiellettyä.
  • Viljelystä aiheutuu jopa 94% vähemmän kasvihuonepäästöjä.
  • GOTS-sertifikaatti takaa materiaalin jäljitettävyyden viljelystä lopputuotteeseen.