Mikromuovi - lyhyt oppimäärä

Mitä on mikromuovi?

Mikromuovi tarkoittaa hyvin pieniä muovinpalasia: suurimmat ovat kooltaan 5 millimetriä, pienimmät jopa 1 mikrometriä. Niitä on maailman merissä, koska vesistöihin päätynyt muovijäte on kulunut aina vain pienemmiksi kappaleiksi. Toinen lähde on kosmetiikan ja kotien jätevesien kautta tulevat mikromuovit.

Miksi mikromuovi on vaarallista?

Mikromuovi on kasvava ongelma, koska se päätyy ravintoketjuun ja voi vahingoittaa eliöitä ja luontoa. Se voi täyttää pienempien otusten mahan kokonaan, jos niiden elimistö ei pysty tuuppaamaan muovia eteenpäin. Ja koska pienemmät otukset päätyvät suurempien ravinnoksi, muovin määrä eliöissä kertyy aina vain suuremmaksi mitä pitemmälle ravintoverkossa kiivetään. Muovi itsessään voi sisältää vieraita aineita. Toisaalta mikromuovit voivat kiinnittyä muihin, myrkyllisiin aineisiin. Näin haittojenkin määrä tietysti kasvaa.

Mistä mikromuovia tulee?

Oikeastaan mikä tahansa muovinen voi muuttua mikromuoviksi. Meriin päätyy paljon muovijätettä. Siellä se jauhautuu aina vain pienemmiksi kappaleiksi. Lopulta kappaleet ovat mikromuovin kokoisia. Meriin voi huuhtoutua myös "valmista" mikromuovia jätevesien mukana, koska sitä on monissa kosmetiikkatuotteissa, kuten hammastahnassa tai erilaisissa ihonhoitotuotteissa. Mikromuoveja voi lähteä myös vaatteista.

Mikromuovia vaatteissa

Tekokuituvaatteita valmistetaan muovipohjaisista kuiduista. Pyykinpesukoneessa niistä voi irrota pieniä muovihitusia, jotka päätyvät jätevesien kautta mereen. Toistaiseksi on epäselvää, paljonko mikromuovia päätyy tekokuituvaatteista vesistöön. Siksi osallistumme tutkimukseen, jossa selvitetään pyykinpesun osuutta mikromuovien muodostumiseen. Moni jo tehty tutkimus viittaa siihen, että esimerkiksi väljästä kuiturakenteesta (kuten fleecestä) irtoaa mikromuovia enemmän kuin tiiviimmästä materiaalista, kuten polyesteristä. Siitäkin on viitteitä, että ensimmäisessä pesussa ainesta irtoaa eniten, sen jälkeen pesu pesulta vähemmän.

 

Mitä voin tehdä, jotta vähentäisin mikromuovin määrää pyykinpesussa?

Jos mikromuoveja haluaa välttää, kannattaa käyttää lähtökohtaisesti vaatteita, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista. Niillä tarkoitetaan esimerkiksi puuvillaa, villaa, pellavaa ja sertifioidusta kierrätysmuovista, käytännössä kierrätetystä muovipulloista valmistetusta polyesterista. Ne hengittävät, joustavat ja ovat todella mukavat päällä.

Kuinka monta muovipulloa yksien boksereiden valmistukseen tarvitaan?

Yksien boksereiden valmistukseen käytetään kolmesta neljään kierrätyspulloa, loput 10% boksereista on elastaania.
Takaisin blogiin